Friday, 8 April 2011

Risiko

Setiap keputusan yang kita buat dalam hidup ini, satu pintu ditutup tetapi banyak lagi akan terbuka untuk kau berjalan. Dalam kehidupan, setiap langkah percaturan yang kau pilih, mempunyai risiko tersendiri yang bersembunyi, berselindung, di dalam kain hitam yang kau tidak dapat agak atau tahu. Pedulikan size kecil atau besar, yang penting, wujud sebenarnya risiko itu.


Mereka mengatakan bahawa kita perlu menerokai setiap inci hidup ini yang penuh dengan kekaburan dan ketidakjelasan untuk membawa diri ke satu tahap yang lain. Tahap yang kau sendiri tidak tahu.


Sebenarnya aku sangat bosan dengan kehidupan aku sekarang. Begitu malar, stagnanbegitu kosong. Aku percaya bahawa ada begitu banyak ruang di dalam hidup yang kita perlu mengalami, perlu memahami, perlu belajar. Tetapi bagi seseorang insan untuk mencapai itu, dia perlulah membuka perisai diri, merelakan diri untuk mengambil risiko.


Regardless what the outcome will be. Regardless what awaits for me. Regardless how the turn out will be.

Tonight, is the night. I'm taking the risk. Kerana dengan pengalamanlah seseorang manusia itu dapat belajar dan memahami hidup dengan lebih arif. Sesuatu ilmu yang tidak boleh diperolehi melalui kata-kata.


Mereka kata, "Life is an adventure, you've got to live in it and embrace it"

4 comments:

namie.latif said...

Kadang kadang,kelakar. Bila kita rasa bosan dgn hidup kita sendiri,org lain nak sgt merasa kehidupan kita. And at the same time,we find other's life is more interesting than ours.

Sebab i think, kdg kdg kita tak nampak the good things yg we had in life. mcm there's a saying tht said ' sometimes to knw ourself,look from the eye's of others. Sort of like tht. Smtimes kita sendiri tak rasa kelebihan dlm kehidupan kita compared to others. Sebab manusia kdg2,dikaburi dgn apa yg nampaknya kesusahan,and bukan ksenangan n keistimewaan yg kita ada. Same goes to me at times. But still,we're human beings with flaws. We learn dari the mistakes we had in life kan.

Life is an adventure, you've got to live in it and embrace it

It's true. Life is such an adventure. With good and bad times. The good times to color our life,and the bad times, umpama Allah menguji kita,sebab dia tahu kita boleh tempuhinya.

Nak lalui itu semua tak ada org kata senang,dan tak ada org yg boleh janjikan dia ada sentiasa untuk kita. Tapi,kalau kita pupuk diri kita stay strong,and percaya dgn qada' n qadar Allah, we can go thru all of it. Memang rasa lemah tak bermaya at times,tapi mgkin tu Allah nak uji ketabahan kita kan. Nak taknak redha je. :(

Apa pun,you're having baby steps moving forward. You can do it. Have faith in urself. It may be hard,but at the end,i hope all of the effort will be useful one day.

AimanAriffin said...

Dear Namie:

You're precisely right at reading my mind. I am trying my best to be strong and I hope you are too. I really do miss talking to u friend.

~::KUYA HARIS::~ said...

:) singgah dan folow kamu :)

AimanAriffin said...

Kyuy: thanx :)