Friday, 20 May 2011

DENDAM

Dahaganya seseorang itu untuk membalas dendam adalah sesuatu yang normal, semulajadi, dan ia sukar untuk diabaikan. That thirst for revenge, harus di abaikan jika kau mahu menjadi seorang yang beradab, to be civilized. Melepaskan perasaan dendam, merupakan expresi yang sangat primitif dari keinginan untuk mengawal sesuatu situasi itu. 


Ini boleh dikatakan sebagai perjuangan di antara sisi gelap dan mulia di dalam diri kau sendiri. Jika kau mahu memeluk kemuliaan diri, kau perlu sedar bahawa kuasa pengampunan, the power of forgiveness is a therapeutic process that indeed involve relinquishing, melepaskan dan meninggalkan semua perasaan benci, dengki, iri hati, cemburu, tak puas hati. 

Keadilan dan balasan dendam adalah dua hal yang sangat berbeza. Satu beradab dan satu lagi sangatlah 
kasar.


Calls for revenge, hanya akan menjatuhkan kau ke tahap yang sama dengan semua yang bersalah terhadap kau. Kau tidak boleh mengkritik seseorang kemudian bersikap serupa tanpa merosakkan nilai-nilai diri kau sendiri. Kau tidak boleh anggap diri sendiri beradab jika simpan perasaan dendam membuak-buak di dada. 

Pengampunan itu sukar. Meninggalkan dendam itu payah. Tetapi percayalah. Pengampunan itu adalah cara bagaimana kau pulih daripada kecederaan orang lain sakitkan ke atas kau. Jika DIA mampu memaafkan segala dosa yang dibuat oleh kau di muka bumi ini, mengapa kau tidak boleh maafkan kesalahan seseorang itu buat keatas kau? Have faith in HIM. Berserah kepada DIA. 


Forgiveness is how we recover from an injury someone else inflicts upon us.

17 comments:

liyana said...

nice entry...
keadilan..membalas dendam..perkara yg berbeza..

kuatkan hati utk memaafkan..
berfikir sejenak
yg berhak menghukum adalah DIA..

Allah juga Maha Pengampun..
thanks for entry..

mushroom said...

entry ini sangat memberi kesan ke dalam jiwa saya yang suka berdendam kepada si dia bila diri ini terluka.. awak telah menyedarkan saya.. terima kasih :)

AimanAriffin said...

Liyana: yeap. betul tu. Bukan tugas kita untuk menghukum. Let HIM do the job :)

AimanAriffin said...

Mushroom: Thank you :) I'm glad this post helps u a lot at realizing more on revenge and forgiveness :)

Namee Roslan said...

Keadilan dan balasan dendam adalah dua hal yang sangat berbeza. Satu beradab dan satu lagi sangatlah
kasar....

sangat betul macam situasi di bawah..

kalau kita watch drama melayu...skrip dia..

watak jahat..AKU AKAN BALAS DENDAM UNTUK APA YANG KAU DAH BUAT PADA AKU.

watak baik..AKU AKAN TUNTUT KEADILAN UNTUK KELUARGA AKU.

HEHE..DUA BENDA YANG BEZA.. :)

AimanAriffin said...

Namee: hehe exactly my pt. Good that u see it the same way too Namee :)

alia rujhan said...

i love this entry. thanks Aiman.

It means so much to me :)

DiriKu said...

peh!bagusbagus...perlu banyak muhasabah diri sebenarnya...ehem ehem..ada tumblr juga ke?dan layan glee juga? XDD

AimanAriffin said...

Alia niece: :) somehow I wrote this while thinking abt what we talked abt the other day lols

AimanAriffin said...

Diriku: haha thanx! :) alamak takde tumblr la haha main amik je. Yes I love glee!

saya afi said...

nice post :)

nadia ar-rumaisha said...

dulu saya seorang yg suka berdendam... jujur, itulah saya..
tp dendam saya hanya pd lelaki... Apa yang saya selalu cakap, selagi ko tak kena, ko tak rasa...

but now, masa mengubah diri saya.. biar mereka dengan cara mereka...yg penting, saya percaya pada Allah dan Dia lebih tahu apa yang terbaek utk diri saya...

reez said...

ok i forgive u...ehehe

AimanAriffin said...

Afi: thanx :)

AimanAriffin said...

Nadia: Alhamdulillah. Yeah thats the best way to handle revenge and hatred. May ull find peace at heart :)

AimanAriffin said...

Reez: jgn nak gedik sangat okay! haha

Sheriel Aizan said...

This is like, something valuable to read :)